Zwerfkatten worden nu nog gedood om de natuur te beschermen.
Zwerfkatten worden nu nog gedood om de natuur te beschermen. Foto: pixabay

Verwilderde katten provincie Utrecht gevangen en niet meer gedood

Natuur en Milieu

EEMNES - Verwilderde katten in de provincie Utrecht worden gevangen, in plaats van gedood.

Er waren kort geleden nog toestemmingsbesluiten om verwilderde katten te doden, echter vond de provincie dit niet van deze tijd. De overlast van de verwilderde katten kan namelijk op een diervriendelijkere manier teruggedrongen worden.

Bedreiging vormen
Verwilderde katten zijn katten die niet kunnen socialiseren met mensen en zonder hulp van mensen in (beschermde) natuurgebieden leven.

Zij kunnen een bedreiging vormen voor inheemse flora en fauna, doordat de katten jagen op beschermde en bedreigde diersoorten.

Ook hebben ze een negatieve invloed op de biodiversiteit. Daarom is het belangrijk om het aantal verwilderde katten zo veel mogelijk te verminderen. 

TNRC-methode
In Zeeland, Zuid-Holland en Texel is het al gelukt om het aantal te verminderen, dit doen ze door middel van de zogenaamde TNRC-methode. TNRC staat voor trap (vangen), neuter (castreren/steriliseren), return/relocate (herplaatsen of terugplaatsen bij eigenaar) en care (structureel monitoren en nazorg verlenen).

Met deze methode wil de provincie Utrecht ook te werk gaan. De provincie financiert de methode, de Faunabeheereenheid coördineert het project en het daadwerkelijk vangen, verzorgen en herplaatsen wordt gedaan door Stichting Zwerfkatten Nederland.

Pilot
Om het vangen van verwilderde katten zo goed mogelijk te laten verlopen, wordt allereerst met een pilot in Polsbroekerdam gestart. Daar worden voor een tijdje schuurkatten op boerenerven gevangen.

Wanneer het broedseizoen voorbij is, zullen ook verwilderde katten in het weidevogelgebied gevangen worden. Zo wordt aangesloten bij het landelijk onderzoek naar de rol van de verwilderde kat als predator en wordt met DNA-onderzoek van de keutels geanalyseerd welke dieren door de katten gegeten worden.

Ook worden er cameravallen ingezet, dan wordt gekeken of het aantal verwilderde katten in het gebied afneemt nadat er intensief gevangen is.

Drie jaar
Het project gaat nog drie jaar duren. Na het gebied Polsbroekerdam wordt het project uitgebreid naar andere delen van de provincie.

Stichting Zwerfkatten Nederland roept katteneigenaren op om hun kat te laten chippen. Zo wordt er voorkomen dat de katten honger lijden, ziek worden en schade aanbrengen aan de inheemse flora en fauna. Tot voor kort werden er zo’n 400 verwilderde katten per jaar gedood.

Natuur beschermen
Mirjam Sterk: “Hoewel verwilderde katten voor overlast zorgen, begrijpen wij natuurlijk goed dat het doden van deze dieren op weerstand stuit. Maar als provincie moeten wij wel maatregelen nemen om vogels, dieren en planten die in het wild leven te beschermen.”

“Ik ben dan ook blij dat we nu een diervriendelijk alternatief hebben gevonden om de overlast van verwilderde katten terug te dringen”.

Bij het signaleren van een verwilderde kat, kan contact worden opgenomen met Stichting Zwerfkatten Nederland.

Uit de krant