Afbeelding
Foto: Wiki Commons

Inwoners van Laren zijn kwart van inkomen kwijt aan energierekening

Natuur en Milieu

LAREN - De gestegen energiekosten hakken er bij inwoners van Laren het hardst in. Zij zijn maar liefst 23,9 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening. Dat blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van gegevens van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Het bedrijf berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling.

Energiekosten

In Laren liggen de maandelijkse energiekosten momenteel op 815 euro per huishouden, terwijl een doorsnee huishouden 3.408 euro verdient. De gemeente laat weten dat ze mensen met een laag inkomen wil helpen met het betalen van de energierekening. Inwoners kunnen tot en met 31 december een energietoeslag van 1.300 euro aanvragen. Als je benieuwd bent of je in aanmerking komt, kijk dan op www.laren.nl.

De huishoudens in Eemnes zijn gemiddeld 18,6 procent van hun inkomen kwijt aan de energierekening en na betaling van de rekening houden ze nog 2.630 euro over en in Blaricum 17,3 procent en houden 3.872 euro per maand over.

In Amsterdam is de energiequote met 13,7 procent het laagst van heel Nederland. Een combinatie van een relatief hoog gemiddeld inkomen en relatief kleine (dus energiezuinig te verwarmen) woningen is daarvoor volgens Zonneplan de voornaamste oorzaak. In de gemeente Bloemendaal houdt men na betaling van de energierekening daarentegen het meest over.

Uit de krant