Afbeelding

Prettig de feestdagen door met hoogsensitieve kinderen

wo 1 dec 2021, 09:13 Partnerbijdrages

De feestdagen zijn voor de meeste hoogsensitieve kinderen behoorlijk overweldigend. Er zijn veel onvoorspelbare activiteiten, zowel thuis als op school. Al deze activiteiten brengen erg veel prikkels met zich mee, met als gevolg onrust, boze buien en slapeloze nachten. Hierdoor verlopen de feestdagen vaak minder soepel dan je had gehoopt. Wat extra aandacht en voorbereiding kan ervoor zorgen dat je prettig de feestdagen doorkomt met een hoogsensitief kind, stelt Sophie Hinfelaar, Kindercoach in Blaricum.

Volgens Elaine Aron, grondlegster van het begrip hoogsensitiviteit, komt een bepaalde mate van hoogsensitiviteit (HSP) bij 1 op de 5 kinderen voor. Hoogsensitieve kinderen hebben de neiging veel op te merken en hebben last van de vele prikkels. Ook vinden ze onverwachte situaties moeilijk, en reflecteren ze diep voordat ze handelen. Op basis van ondermeer haar onderzoek, begeleidt Sophie Hinfelaar (1993) in haar ‘Kindercoachpraktijk Fijn gevoel’ vooral kinderen van 5 tot 15 jaar die hoogsensitief zijn of veel last van prikkels hebben, met individuele coaching en cursussen. 

‘Tijdens de feestdagen hebben veel hoogsensitieve kinderen last van de drukke en volle dagen’ stelt Sophie. ‘De hoogsensitiviteit gaat het plezier en functioneren van het kind (en het gezin) dan teveel in de weg zitten. Op dit moment kan wat extra ondersteuning en specifieke therapie een uitkomst zijn.’ 

Op haar website geeft Sophie 5 praktische tips voor ouders van hoogsensitieve kinderen om zo prettig mogelijk met het hele gezin de feestdagen door te komen. ‘Bijvoorbeeld: het is belangrijk om voldoende rustmomenten in te plannen tussen alle activiteiten. Ga dus samen met je kind op zoek naar datgene wat het meeste rust brengt.’ Wil je meer tips? Ga naar www.kindercoachpraktijkfijngevoel.nl/feestdagen.

Afbeelding
Afbeelding
Expositie Boem Paukeslag in het Huis van Eemnes Cultureel gisteren
Afbeelding
Zes coronapatiënten in Tergooi MC: ‘We zijn voorzichtig positief’ Coronavirus 2 dagen geleden
Afbeelding
‘Meins koolraap’ Bol-an 2 dagen geleden
Afbeelding
PoëzieWeek met Elisabeth Lockhorn in bibliotheek Laren Cultureel 2 dagen geleden
Afbeelding
Studenten Conservatorium van Amsterdam treden op in Papageno Huis Laren Cultureel 2 dagen geleden
Afbeelding
Voorleesfeestje met Willeke Alberti in Brinkhuis Laren Cultureel 3 dagen geleden
Afbeelding
Online bewonersavond over participatieavond voor inwoners Laren Algemeen 3 dagen geleden

Uit de krant