Foto: Kees Boelhouwer Tergooi

OM vervolgt artsen niet om blunders bij overleden Rogier Mooij

  Zorg

BLARICUM - De artsen die verantwoordelijk waren voor de medische missers waardoor de 21-jarige Rogier Mooij overleed, worden niet vervolgd door het Openbaar Ministerie. Die mededeling komt als een harde klap voor Jeanne van Kasbergen, de moeder van de jonge tophockeyer die in 2014 in het Tergooi-ziekenhuis stierf.

"Het is heel teleurstellend", vertelt van Kasbergen aan NH Nieuws. "Ik had het kunnen inschatten, maar dat had ik toch niet gedaan. Ik dacht: Het OM zal het wel rechttrekken.'"

Van Kasbergen voert sinds de dood van haar zoon een lange strijd om de artsen die faalden tijdens de behandeling verantwoordelijk te houden. Dat blijkt ontzettend moeilijk. "Ik ervaar nu wat anderen ervaren, die ook dierbaren verloren door medische missers."

Eerder oordeelde de tuchtcommissie dat de longarts die Rogier behandelde ernstig was tekortgeschoten. De arts in kwestie oordeelde dat het om niet veel meer dan om een onschuldige klaplong ging. Verder onderzoek bleef daardoor uit en Rogier stierf nog dezelfde nacht. 

Strijd
"Verwijtbare fouten en toch geen vervolging", zegt Van Kasbergen, die het nog steeds niet kan bevatten. Ze begon een intense juridische strijd die haar via de tuchtcommissie naar het Openbaar Ministerie leidde. Dat verwijst haar na de uitspraak van vandaag weer naar de tuchtcommissie.

"Ik ben terug bij af", zegt ze over die cirkel. "Ik loop tegen muren aan." Ze kwam er tijdens haar lange strijd achter dat dit voor veel meer mensen geldt. Ze wil ook voor die lotgenoten blijven zoeken naar een weg naar gerechtigheid. "Mijn kind krijg ik toch niet meer terug dus ik doe nu alles wat ik kan doen voor anderen.

Ze weet nog niet precies hoe ze nu verder gaat maar met de motivatie van het Openbaar Ministerie kan ze niet leven, zegt ze. Ze had gehoopt dat ze het na een andere uitspraak had kunnen laten rusten. "Maar ik voel die vrede nog niet bij mezelf." 

Ze wijst er nogmaals op hoe veel mensen er sterven door medische missers en hoe weinig mensen daar verantwoordelijk voor worden gehouden. "Zo veel fouten. Hoe is het mogelijk?", vraagt ze. "Met die vraag blijf ik zitten."


reageer als eerste
Elke woensdag het Laarder Courant per e-mail
Meer berichten
 

Laarder Courant nieuwsbrief

Elke woensdag het Laarder Courant per e-mail